Total weekendguide till Hongkong – 24 insidertips till resan

Ny direktlinje med SAS och nu är den asiatiska metropolen närmare än någonsin
  • Hotellen som en hel omvärld drömmer om att få bo på
  • En krogscen för den mest selektiva resenären
  • Cocktails på världens högst belägna bar

 

Välkommen till stan där taxipriserna är låga och byggnaderna extremt höga. Ingen annanstans är kontrasterna lika stora – och det är just det som är charmen. Mellan Hongkongs två landmassor, Central och Kowloon, är det taxi eller tunnelbana som gäller. Stans underjordiska och mest effektiva färdmedel är lika ren och fräsch som tunnelbanan i Stockholm.

När britterna lämnade tillbaka hamnstaden till Kina i slutet på 1990-talet, förutspåddes diverse öden för detta nav i Orientens sjöfartcentrum. Skulle överlämnandet bli början eller slutet för en stad som stått i ekonomisk blom de senaste 50 åren?

Med facit i hand kan man lugnt påstå att Hongkong idag är ett skolexempel på en lyckad kapitalstat. Här blommar allt som lyckas sammanväva lika delar kommers och fingertoppskänsla.

HK4

Samtidigt som många andra städer fallit för av smaklösa skrytbyggen och Disney-glittrande hotell, har Hongkong värnat om sin historia. Legenden om ’Orientens pärla’ lever kvar, och idag finner man allt som tilltalar finsmakaren och den trendkänsliga i en och samma stad.

Vad sägs om att gå vilse bland stånden på Temple Street Night Market ena stunden? För att i slutändan återhämta sig på ett SPA i världsklass minuten därpå? På tal om kontraster alltså…

Här har vi listat 24 heta tips till staden som aldrig sover, alltid ler och definitivt inte vet hur man gör saker lagom. Och tack vare nytt direktflyg med SAS så är Hongkong mer tillgängligt än någonsin.

 

24 insidertips i Hongkong

3 hotell – 3 legender

The Peninsula

Salisbury Rd, Kowloon

Asiens Grande Dame är fortfarande en förebild för 5-stjärniga hotell på den internationella marknaden. Den klassiska lobbyn har hyst After Noon Tea för kungligheter sedan mitten på förra seklet. Servicenivån når inga gränser. Personalen har många jobbat på hotellet i över 20 år och finsmakaren lär knappast bli besviken.

Förutom mat i världsklass har man ett världsledande SPA. Peninsula Time, husets special, är en tvåtimmars behandling som börjar med Heat Treatment och avslutas med en skräddarsyd terapi för ansikte och kropp. Peninsulas hotellrum har en episk utsikt över Victoria Harbour och efter två dagars vistelse inser man varför hotellet fortfarande rankas som ett av världens främsta lyxhotell.

 

Mandarin Oriental

5 Connaught Rd, Central

Hotellgruppen som har gjort 5-stjärnig service till en livsstil, började sitt lyxiga korståg över världen här i Hongkong. På hotellrummets TV-skärm rullar bilder från storhetsdagarna på 60-talet. Medan Diana Ross stod för underhållningen under takkronorna satt herrarna och rökte fincigarr i Captain’s Bar en trappa upp.

Lyxen på rummet är utöver det vanliga och fingertoppskänslan hos hotellets personal är häpnadsväckande. Adressen kunde inte vara bättre och ska du någon gång slå på stora trumman under din semester så är det här på Mandarin Oriental. Lyxigare än så här blir det inte!

 

Ritz-Carlton

1 Austin Rd West, Kowloon

Medan världens ögon varit riktade mot Dubais skyar har Hongkongs skyline fått ett nytt inslag som nu platsar i rekordböckerna. Som världens högsta hotell erbjuder Ritz-Carlton flådig lyx förpackad på de översta 20 våningarna i den nya skykrapan på Kowloon-sidan.

Vad sägs om att bo på 115e våningen med utsikt över hela Hongkongön? Om utsikten vore allt man erbjöd skulle Ritz-Carlton fortfarande vara världsledande. Men här har man inte nöjt sig med välpolerade fönster. På insidan trängs en handfull lyxkrogar i världsklass, ett omtalat SPA och en av stans hetaste barer, Ozone.

 

HK3

3 x Haute Cuisine

Gaddi’s

Salisbury Rd, Kowloon

Fransk finmat serveras på en av stans mest kända restauranger. Hit kommer sällskap som vill fira något, som bara uppskattar mat eller som vill ha en sällan skådad matupplevelse utöver det vanliga. Husbandet, Gaddi’s Band med den enormt talangfulla sångerskan Amelyn i spetsen, förgyller middagen som serveras av ett team med vita bomullshandskar.

 

Pierre

5 Connaught Rd, Central

Utsikt och moderna rätter erbjuds av legendariska Pierre Gagniers eminenta team. Visst är det franskt på tallriken även på hans Hongkong-baserade krog, och utsikten uppe på Mandarin Oriental är fenomenal. Svulstig inredning ramar in en unik matupplevelse med rena smaker i centrum.

 

Tin Lung Heen

 1 Austin Rd West, Kowloon

Utsiktsrestaurang och rooftop-bar får ett nytt begrepp på världens högst belägna restaurang. Pampiga Ritz-Carlton presenterar två våningar med mat i den absolut högsta divisionen. Inredning och matglädje går hand i hand. Storslagna rätter serveras till en utsikt som slår det mesta. Prova restaurangens berömda Dim Sum som här serveras i sann traditionell, kantonesisk anda.

 

3 x Shopping

Soho

Ta rulltrapporna från affärskvarteren i Central upp till mysiga Soho. Här trängs alltifrån klädbutiker till matställen vägg i vägg. Framför allt är det de små och gemytliga gallerierna som lockar. Tavlor, skulptur och modern konst säljs med varierad inriktning.

 

The One

100 Nathan Rd, Tsim Sha Tsui

Coolare galleria får man leta efter. Det här är en renodlad japansk historia med mode och skönhet i fokus. Trender föds ofta i Japan brukar det heta, då är sannerligen The One ett bra shoppingmecka för den trendkänsliga.

 

Sai Yeung Choi St.

I kommersens centrum på Kowloon-sidan trängs elektronikaffärerna i sällan skådad skala. Hongkong är inte längre alltid först med elektronik som man var förr om åren. Nya iPhone 6 släpptes till exempel i Sverige först. Men tack vare det otroliga utbudet är prispressen fortfarande till konsumentens fördel på kameror, datorer och ljudutrustning. Missa heller inte den hippa klädgallerian Gala Shopping Mall när du ändå är i krokarna.

 

3 x matglädje

Yan Toh Heen

18 Salisbury Rd, Kowloon

Som en av stans mest omtalade kineser bjuder man här på klassiska smaker i en pittoresk miljö. Den nyrenoverade restaurangen har numera 2 stjärnor i Guide Michelin och panoramafönstren ut mot Victoria Harbour får konkurrens av förstklassiga uppläggningar på tallriken.

 

Spring Moon

Salisbury Rd, Kowloon

Kantonesiska smaker upplevs bäst via flera smårätter. Spring Moon har satt en ny ribba för denna del av det kinesiska köket. I en klassisk 20-tals miljö förs tankarna till de koloniala storhetsdagarna när Hongkong refererades till som ’pärlan i bortre Orienten’. Inredningen på Spring Moon har en romantisk underton i sin mörka dekor.

 

Pastis

65 Wyndham St, Central

Franskt bistro möter mingelscenen på Wyndham Street. Det här är en av de mer kvalitativa restaurangerna på denna bartäta gata. Efter premiären i november 2010 har det varit ett favoritställe bland stans unga och välbärgade.

 

3 x designhak

Hotel LKF

33 Wyndham St, Central

Mitt i Lan Kwai Fongs mingeltäta restaurangkvarter ligger designhotellet LKF. 95 designade deluxe-room tilltalar den kräsne resenären som vill ha närhet till allt. Shopping ligger endast några rulltrappor längre ner för sluttningarna och utsikten är magnifik. Om nu barscenen och cocktails kan locka, då kan man inte vara närmare händelsernas centrum.

 

Spoon by Alain Ducasse

18 Salisbury Rd, Kowloon

När den franska stjärnkrögaren Alain Ducasse sätter sin signatur på ett ställe, då vet man att helhetsupplevelsen är utöver det vanliga. Spoon är inget undantag. Med utsikt från strandkanten på Kowloon-sidan dinerar man med en vykorts-perfekt skyline som fond. Maten har en internationell prägel och inredningen har en urban framtoning.

 

Felix

Salisbury Rd, Kowloon

Designkrogar världen över – hör upp! Felix är varken högst eller störst i världen, men man har ändå lyckats häpna sina gäster med sin lekfulla design i åratal. Phlippe Starck står för det innovativa och de Mao-klädda stolarna är ikoniska. Internationell touche präglar menyn och utsikten är slående från toppen av Peninsula. Noteras bör också att herrarnas pissoar består av en glasskiva som lutar ut mot panoramafönstren här på 21:a våningen. Inget för personer med höjdskräck med andra ord.

 

HK1

3 x marknader

Flower Market

Kowloon

Besökt marknaden på förmiddagen då blomstånden fortfarande är välfyllda. Hit går invånarna för att pryda sina hem med färggrann blomster.

 

Temple Street Night Market

Kowloon

Stans legendariska nattmarknad hyser diverse prylar, elektronik och textilier. Besök marknaden för att uppleva asiatisk kommers när den är som störst. Shoppingen kan du göra på annat håll.

 

Bird Market

Kowloon

Hongkong-borna är väldigt förtjusta i att ha fåglar hemma. Ett par dagar i veckan tar de ut fåglarna för att få uppleva ’det fria’. I sina burar sjunger fåglarna i sällan skådad samklang. De gröna omgivningarna ger en exotisk touche på promenaden.

 

HK2

3 x Rooftop

Sevva

Prince’s Building 25th Floor, 10 Chater Road, Central

Mingla med expateliten på Sevva, utomhusbaren som bjuder på en av stans mest fascinerande utsikter. Här mitt i Central reser sig Victoria Peak majestätiskt i ena riktningen och Victoria Harbour i den andra. Däremellan finner du dig ordagrannt mitt bland stans maffiga skyskrapslandskap.

 

Ozone

Ritz-Carlton, 1 Austin Rd West, Kowloon

På världens högst belägna bar befinner du dig 120 våningar över marken. Tack vare barens rymliga och detaljrika ytor glömmer man lätt bort att man befinner sig uppe bland molnen. På utomhusterrassen är rökning tillåtet men det är inne i den futuristiska baren som stämningen är som bäst.

 

Aqua

One Peking, Tsim Sha Tsui, Kowloon

På Kowloon-sidan är byggnaderna inte lika höga som i Central på Hongkong-ön. Just därför känns Aqua, som ligger högst upp i One Peking, ännu högre tack vare att byggnaderna runtomkring är förhållandevis låga. Härifrån har du dessutom första parkett till lasershowen som går varje kväll på andra sidan Victoria Harbour.

 

Faktaruta:

  • Tidsskillnad: +6 tim
  • Valuta: Hong Kong Dollar
  • Visum: Nej
  • Invånare: 7 miljoner
  • Språk: Engelska och kantonesiska
  • Flyg: Sedan september 2015 flyger SAS direkt Stockholm-Hongkong.

More Articles

Logotyp - SthlmLoveStory

At Six + C/o Gerd = Sant

Jag har en ny förälskelse i stans senaste lyxhotell, At Six på Brunkebergstorg. Här uppe bland betong och bortglömda kvarter håller något nytt, helt magiskt på att hända. Stockholms hatade citykvarter har nu en ny...

Läs mer


Kända namn & snyggt klientel på 45 Park Lane

Varför göra det komplicerat när man huserar på en av Londons mest legendariska adresser? Ungefär så resonerar stans 5-stjärniga uppstickare, 45 Park Lane. Denna moderna klassiker har på allvar utmanat de stora veteranerna i Mayfair med...

Läs mer


Shopping, mat och uteliv i coola Dublin

Det är svårt att sätta fingret på det men den irländska huvudstaden har en puls och en vibe som man annars bara finner i städer i 10-miljonersklassen. Matutbudet blir bara bättre och bättre, utelivet är...

Läs mer


Checka in på ett av Europas 10 sexigaste hotellrum

Känner du dig laddad inför weekendresan med älsklingen, prospektet eller ragget? På kortsemestern tillbringas visserligen mestadels av tiden utanför hotellet. Men underskatta aldrig värdet av ett rum med hög mysfaktor. Vi har listat Europas 10...

Läs mer


SPA-guiden: 5 hideaways i världsklass

Det är inte lika självklart att vi tillbringar sommarsemestern på den europeiska kontinenten. För resenären som söker sig bortom de vanliga turiststråken hoppas man på att finna oupptäckta och undangömda paradis. Dagens beresta globetrotter vill helt...

Läs mer


Veckans produkt: Cleanser Antioxidant

Denna vecka vill vi belysa en riktig fräschgörare som har en förmåga att göra rent samtidigt som hyn lämnas återfuktad.   Cleanser Antioxidant, Cicamed En klar och gelliknande ansikts-cleanser med mild och träffsäker doft. Gillar...

Läs mer


Så kommer framtidens ljud att se ut

En bra ljudbild i hemmet har kommit att bli en självklarhet, från TV-rutans sport, till film och självklart musik. Fördelarna är många för den som idag är beredd att lägga en extra peng på kvalitet....

Läs mer


Naturlig hy har fått en ny bästa vän

Få beautytrender har haft så stor genomslagskraft på vårt sätt att se på skönhet, som den nakna, naturliga basen. Foundations går nu in i en ny era med hybrid-produkter som Freh Nude Cushion Foundation. Den...

Läs mer


Med smak på livet i business class

Många är vi som avundsjuk blickat bortom det magiska draperiet mellan ekonomi och business på planet. Vi har tagit tempen ombord Qatar Airways för att svara på frågan – vad är det egentligen som försiggås...

Läs mer


Så skyddar du håret i sommarsolen

Man kan prata solskydd och man kan prata solskydd. Att använda pekpinnen inspirerar föga och oftast handlar det ändå bara om vår känsliga hy. Däremot glömmer vi bort att prata om glansiga hår och återfuktare...

Läs mer


10 heta adresser i Köpenhamn

Kanske är det den danska sommarluften, kanske är det den frigjorda stämningen. Köpenhamn har sedan länge varit en flyktig sommarförälskelse, en het romans som fortsätter att överraska mig. Hit kommer jag gärna tillbaka till mina...

Läs mer


Toffelglamour och asiatisk minimalism på Hasseludden

Vid incheckningsdisken på Yasuragi får man inte bara rumsnyckeln efter registreing. Receptionisten utrustar också sina gäster med den obligatoriska SPA-uniformen, badrock och tofflor. Som ett knäpp med fingrarna har jag lämnat storstaden och vardagsstressen bakom...

Läs mer


En bit av himlen endast 11 timmar bort

Magin på Maldiverna börjar redan vid ankomst på flygplatsen. Av ögruppens alla lyxhotell har vi hittat en favorit som skapad för smekmånaden. Eftersom Maldivernas alla hotell huserar på egna öar är det upp till varje...

Läs mer


Konsten att sticka ut i Dubais berömda skyline

Vem har inte hört tugget om Dubais överflöd av 5-stjärniga och, galet nog, 7-stjärniga hotell? Istället lyfter vi här fram ett riktigt bra alternativ som varken maxar stjärn-rating eller kreditkortet. På Park Regis är det mesta...

Läs mer


I drömmarnas stad Dubai är allting möjligt

Besök vilken världsmetropol som helst och du kommer få svårt att finna en stad med lika hög nöjdhetsfaktor som Dubai. Oavsett om det är den djärva attityden ”allt är möjligt” eller den multikulturella blandningen som...

Läs mer


Designat ljud ska både se bra ut och låta bra

Troligen har man vistats under en sten de senaste par åren för att undgått den trådlösa trenden. De designade högtalarna gick snabbt från stora och vräkiga till minimalistiska och sofistikerade. RedDot Award-vinnaren Raumfeld har lyckats...

Läs mer


Säsongens råaste look kommer från McQueen

Nyckelordet är balans i vårens mest tilltalande look signerad Alexander McQueen. Modellerna på hans vår/sommarvisning hade en naturtrogen makeup som ramades in av ett slarvigt uppsatt hår. Den naturliga skönhetstrenden biter sig kvar ett tag...

Läs mer


Hemma-SPA: Jakten på den ultimata duschupplevelsen

Ge dig själv en SPA-upplevelse utöver det vanliga med ingredienser från exotiska platser. Molton Browns Body Polisher Collection gör vardagsduschen till en kroppsritual för alla sinnen. London-baserade doftexperterna Molton Brown fortsätter att skänka våra kroppar handplockade ingredienser...

Läs mer